Janne Tolonen, Setlementtikeskuksen uusi kokki.
Yleiset uutiset

Hyvää kotiruokaa vivahteilla

Setlementtikeskuksen uusi kokki arvostaa perusraaka-aineita

Setlementtikeskuksen lounasravintolan uusi kokki Janne Tolonen.

Vaasan Setlementtikeskus sai tammikuun alussa uuden kokin, kun keittiötä liki 27 vuotta emännöinyt Kaisa Sinelmaa jäi eläkkeelle. Uutena kokkina aloitti Janne Tolonen, savolaispoika, jonka elämä toi Pohjanmaalle vuonna 2005.

”Synnyin Mikkelissä, ja elämä toi minut tänne etelän kautta, muun muassa Lahdessa, Heinolassa ja Helsingissä ruoan parissa työskennellyt Janne kertoo.

Vuosiin mahtuu myös piipahdus Pariisissa. Siellä Janne kokkasi suomalaista ruokaa – tillilihaa, graavia kalaa, ruisleipää, korvapuusteja – pariisilaisille suomalaisomistuksessa olleessa ravintolassa.

Janne on opiskellut itselleen leipuri-kondiittorin, kokin, tarjoilijan ja keittiömestarin taidot ja tehnyt töitä myös baaritiskin ja hotellin vastaanottotiskin takana. Jonkin aikaa meni aivan muunkin alan töissä, kuten Laihian Mallas Oy:n myllärinä, kun korona heitti ravintolat epävarmuuteen ja hän jäi monen muun tavoin ilman töitä.

Setlementtikeskukseen Janne tuli ensimmäistä kertaa keväällä 2021 tuuraamaan Kaisan talvilomaa. Kun kokin paikka tuli syksyllä 2021 auki, hakemuksen lähettämistä ei tarvinnut kauan miettiä.

”Setlementtikeskus tuntui hyvältä paikalta tehdä töitä, koska täällä on lämmin ja välittävä ilmapiiri. Arvostan myös Setlementin tekemää työtä. Minulle on esimerkiksi kunnia-asia saada valmistaa ruokaa veteraaneille.”

Laihialla metsänreunassa asuva kahden teini-ikäisen tytön isä arvostaa luontoa ja sen antimia. Kotipihassa on jo neljä omenapuuta ja lisää on tulossa. On myös päärynä- ja luumupuu ja yksi kirsikkapuukin ihan vain kirsikankukkien takia.

Luonnosta Janne kerää talteen etenkin nokkoset ja maitohorsman versot ja pihlajan aromikkaat, karvasmantelilta maistuvat lehtisilmut.

Ruoanlaitossa Janne arvostaa bistrotyyppistä kokkausta, jossa ruoalla ei kikkailla, vaan valmistetaan asiakkaalle muutamasta raaka-aineesta maittava annos. Kala kaikissa muodoissaan on Jannen omaa lempiruokaa.

”Hyvä kotiruoka on edelleen Setlementtikeskuksen keittiön ydin, kuten Kaisankin aikana. Yritän lisätä ruokiin silti aina jonkin vivahteen, ja olen tuonut ruokalistalle myös enemmän kasvisruokia”, Janne kertoo.

Uudella kokilla on paljon ideoita, miten Setlementtikeskuksen ravintola- ja kahvilatoimintaa voisi kehittää. Janne on esimerkiksi ihmetellyt, miksei asiakkaita jo monta vuotta palvelleella ravintolalla ole nimeä. Kevään kuluessa onkin todennäköisesti tulossa nimikilpailu ja muitakin tempauksia, jolla teemme Setlementtikeskuksen ravintolaa tunnetuksi.

”Setlementtikeskukseen voi piipahtaa iltapäivisin myös kahville. Kehitämme tätäkin toimintaa”, Janne suunnittelee.