Yleiset uutiset

Aila Varteva kirjoitti sotalapsen muistot kirjaksi

Vaasan Setlementin Luovan kirjoittamisen ryhmästä nousee kirjailijoita

Kaksi vaasalaista harrastajakirjoittajaa on jo toteuttanut tai juuri toteuttamassa kaikkien harrastajakirjoittajien haaveen: oman kirjan julkaisun! Kumpikin uusi kirjailija, Aila Varteva ja Laura Koverskoi, ovat osallistuneet Vaasan Setlementin Luovan kirjoittamisen ryhmään.

Aila Varteva liittyi Setlementin kirjoittajien joukkoon vuonna 2019 ystävänsä houkuttelemana. Ailan tavoitteena oli saada lapsuudenaikaiset muistot tarinaksi ja eteenpäin jaettavaksi etenkin omille lapsille mutta myös muille sukulaisille. Joulukuun alussa 2020 omakustanne Sodan kuljettama oli valmis haettavaksi painosta.

Sotalapsen kokemukset kirjaksi

Sodan kuljettama kertoo toisesta maailmansodasta pienen sotalapsen silmin. Aila lähetettiin pikkusisarensa kanssa Turusta Ruotsiin sotaa pakoon.

”Olin ajatellut monesti kirjoittaa tarinani muistiin, mutta päivät täyttyivät aina muusta. Setlementin luovan kirjoittamisen kerhossa huomasin, miten helposti pystyn ilmaisemaan itseäni kirjoittamalla ja innostuin. Koronan hiljentämä maailma tarjosi aikaa kirjoittamiseen, kun kukaan ei käynyt eikä mihinkään voinut mennä”, Aila kertoo.

Aila aloitti kirjoittamisen lukemalla äidilleen osoitettuja kirjeitä. Ne oli lähetetty sairaaloista, joissa Ailaa hoidettiin sota-aikana.

”Koko varhaislapsuuteni tuntui mustalta aukolta, mutta kun aloin lukea kirjeitä, aukko täyttyi vähitellen muistikuvista ja olin taas pieni nelivuotias tyttö yksin kaukana kotoa.”

Kirjoittajaryhmä tuki ja rohkaisi

Kirjoitusprosessi oli välillä raskas, mutta urakan jälkeen olo oli vapautunut ja tuntui hyvältä, kun pitkäaikainen haave viimein täyttyi.

”Setlementin kirjoittajaryhmä antoi tukea ja auttoi löytämään oikean tavan ilmaista itseäni. Rohkaistuin kuvaamaan tapahtumia pienen lapsen silmin, vaikka se tuntui aluksi vaikealta. Kirjani kertoo elämän moni-ilmeisyydestä, ikävästä ja uskosta tulevaisuuteen.”

Sodan kuljettama on kaksikielinen. Ruotsiksi teoksen nimi on Kringdriven av kriget. Käännöksen on kirjoittanut Ailan lapsuudenystävä Brita Löflund.

Aila ei etsinyt kirjalleen kustantajaa, vaan päätyi valmistamaan sen omakustanteena, koska hän halusi vaikuttaa itse vahvasti mm. kirjan ulkoasuun. Kirjaa ei siksi ole myynnissä kaupoissa, mutta sen voi ostaa suoraan kirjailijalta.

Keväällä ilmestyy kirja naurusta

Huhtikuussa ilmestyy kauppoihin kirja Naurattava elämä, jonka ovat kirjoittaneet Laura Koverskoi ja Tarja Kupias. Lauran haastattelu julkaistaan  lähiaikoina kotisivuillemme ja Facebookissa.
Seuraa meitä Facebookissa. Löydät meidät sieltä nimellä Vaasan Setlementti.