Yleiset uutiset

Hapanjuurileipää ja sämpylöitä

Vaasan Setlementin Kyläkeskuksessa on alkanut uusi ryhmä kaikille leipomisesta kiinnostuneille. Nyt on oiva tilaisuus saada oppia ja vinkkejä ammattilaiselta ja tulla leipomaan Kyläkeskuksen kokin Anne-Maria Suin kanssa.

Toisella leipomiskerralla, keskiviikkona 21.2., Anne-Maria oli tulostanut netistä reseptit hapanjuurileivän tekoon. Reseptiä olivat toivoneet ensimmäiseen leivontatuokioon osallistuneet naiset.

”En ole varsinaisesti juurileivän asiantuntija, mutta netistä löytyy vähintään kymmenittäin erilaisia reseptejä.”

Juuren valmistaminen herätti ryhmässä läjäpäin kysymyksiä, joita pohdittiin yhdessä. Voiko juuren pakastaa? Kuinka monta leipää juuresta tulee?

Anne-Marialla oli vastaus osaan kysymyksistä. Juuresta esimerkiksi saa 2-3 leipää, mutta leipien määrä on leipojasta kiinni. Yksi osallistuja arvelikin tekevänsä vain yhden leivän ja länttäävänsä koko taikinan kerralla uunipellille.

Yksi leipureista muisteli mummonsa säilyttäneen juurta pakastimessa, joten se kestää kylmää. Sulatus vain pitää tehdä varovaisesti ja hitaasti. Missään nimessä juurta ei saa heittää mikroaaltouuniin.

Naiset sekoittivat vehnä- tai ruisjauhoja veden kanssa muovirasiaan. Veden kanssa olikin tarkkaa. Jotta juuri varmasti toimisi, vesijohtovesi kiehautettiin varmuuden vuoksi vedenkeittimessä ja jäähdytettiin sitten kädenlämpöiseksi.

”Kun pääsette kotiin, siirtäkää juuri isoon lasipurkkiin”, Anne-Maria neuvoi.

Juurileivän valmistus ei ole hätäisen hommaa. Naiset laskeskelivat pääsevänsä varsinaiseen leipomiseen sunnuntaina, kun juurta on muutama päivä hämmennelty ja se on saanut käydä ja tekeytyä valmiiksi. Valmiin juuren tunnistaa raikkaasta, vähän happamasta tuoksusta ja taikinan kuplista.

Koska juurileivästä ei päästy heti nauttimaan, uuniin pyöräytettiin paistumaan ruissämpylöitä. Lopuksi leipurit pääsivät herkuttelemaan kahvikupillisten äärelle ja jatkamaan juttuja leipomisesta ja muustakin maailmanmenosta.

Tervetuloa leipomaan Anne-Marian kanssa taas keskiviikkona 13.3. kello 13 Kyläkeskukseen, Vanhan Vaasan katu 8.