Yleiset uutiset

Mikä on Setlementti?

Setlementtien lukumäärä päivitetty 19.12.2023

Setlementti-sana on suora lainaus englanninkielestä (settlement, to settle). Se tarkoittaa asutusta, asettumista asumaan, sopeutumista ja sovittamista. Setlementti-sana tarkoittaa myös Suomen Setlementtiliiton paikallista jäsenyhdistystä.

Setlementtiliike on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton monialajärjestö ja kansalaisliike, joka edistää ihmisten välistä vuoropuhelua, merkityksellisyyden kokemuksia ja elinikäistä oppimista yhteiskunnassa. Olemme osa kansainvälistä setlementtiliikettä. Suomeen setlementtityö saapui 1918 ja Vaasaan 1948. 

Olemme rohkeasti ihmisen puolella.

Setlementtiliitto ja kaikki Suomen 32 setlementtiä rakentavat tulevaisuuden Suomea, joka on syrjimätön ja yhdenvertainen, yhteisöllinen ja sosiaalisesti oikeudenmukainen, ekologisesti kestävä yhteiskunta. Teemme tämän vapaan sivistystyön, kansalaistoiminnan, matalan kynnyksen toiminnan, kriisityön, kehittämistoiminnan ja vaikuttamistoiminnan keinoin. Tuotamme myös yhteiskunnallisesti vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita. Vaasassa Vaasan Setlementtiyhdistys tuottaa asumispalveluja mielenterveyskuntoutujille Kultanummen asumisyksikössä Ristinummella sekä päihdetaustaisille muistisairaille Hoivakoti Hopearannassa Kotirannalla.

Suomen tulee olla yhdenvertaisten ihmisten yhteiskunta. Jokaisella meistä on oikeus osallistua ja tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi omana itsenään.

Setlementtiliike on meitä kaikkia varten. Sitoudumme vaikeimmassa tilanteessa olevien ihmisten aseman edistymiseen. Yhteisöissä ihmisten omat voimavarat ja osaaminen kehittyvät ja pääsevät parhaiten esille.

 Haluamme olla Suomen johtava yhteisöjen tekijä.

Setlementtiliikkeen perustarkoituksena on kannustaa ja tukea ihmistä löytämään omat voimavaransa ja käyttämään niitä yhteisöissä sekä tukea ihmisten hyvää elämää heidän kaikissa elämäntilanteissaan.

Tule Sinäkin mukaan Vaasan Setlementtiin harrastamaan ja oppimaan, vapaaehtoistyöhön ja tutustumaan muihin alueen ihmisiin. Tervetuloa!

32 setlementtiä eli paikallisyhdistystä ympäri Suomen!