Yleiset uutiset

Vaasan Setlementti auttoi Mikon työelämään

Vaasalainen Miko Niemi haluaa tehdä töitä, mutta neurologisen ja niveltenjäykistymäsairauksien takia hän ei pysty tekemään töitä kokopäiväisesti.

Kun Miko kuuli TE-toimistossa, että Vaasan Setlementissä on meneillään osatyökykyisten työllistymistä edistävä Urapolku – Karriärstigen -hanke, hän lähti siihen mielellään mukaan.

Työhönvalmentaja Veera Wainion ja Mikon yhteistyö käynnistyi sujuvasti ja marraskuussa Veeralla olikin Mikolle iloisia uutisia; työpaikka oli löytynyt!

”Se oli hieno hetki, tulin tosi iloiseksi”, Miko kertoo.

Työpaikka järjestyi Pohjanmaan Yhdistyksistä, jossa Miko toimii järjestökoordinaattorina kevääseen asti. Hän huolehtii erityisesti Järjestötalossa Korsholmanpuistikolla järjestettävien kokouksien ja iltatilaisuuksien järjestelyistä.

”Hoidan tilaisuuteen kahvitarjoilut, laitan kaikki tekniset välineet valmiiksi, otan vieraat vastaan ja huolehdin muutenkin, että kaikki sujuu hyvin illan aikana.”

Mikon työpäivät ovat viiden tunnin mittaisia, ja työpäivä alkaa useimmiten kello 13 iltapäivällä. Osa työpäivästä kuluu tietokoneen ääressä esimerkiksi päivittämässä Pohjanmaan Yhdistysten jäsenyhdistysten yhteystietoja tai suunnittelemassa toimintaa Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan Seittinuorille.

Tietokoneen kanssa työskentelyä helpottaa mm. rannetuki, jonka ansiosta Mikon kädet eivät väsy näppäimistön naputtelusta kohtuuttomasti.

Miko on koulutukseltaan merkonomi, ja hän kokee, että hänen on vaikea saada töitä nimenomaan sairauksiensa takia. Siksi hänestä on erittäin hyvä, että osatyökykyisten työllistymistä yritetään edistää erilaisilla hankkeilla.

”Yksi kaverinikin on saanut töitä tällaisen hankkeen ansiosta.”

Miko aikoo lähitulevaisuudessa panostaa ruotsin kielen opiskeluun, koska ruotsin kielen taidosta on hyötyä Vaasan seudulla. Miko pohtii myös joko opiskelua tradenomiksi tai kehitysvammaohjaajaksi.

”Kehitysvammaohjaajaksi voisin mahdollisesti opiskella oppisopimuskoulutuksessa. Mutta katsotaan nyt; tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä auki.”

Pohjanmaan Yhdistysten toiminnanjohtaja Tuula Jäntti toivoisi osatyökykyisten työllistämistä edistäville hankkeille jatkoa, koska ne helpottavat ja madaltavat järjestöjen kynnystä lähteä työllistämään.

”Olemme tehneet pitkään hyvää yhteistyötä Vaasan Setlementin kanssa ja työllistäneet tämän ja aiempien hankkeiden kautta useita henkilöitä POHY:lle. Mikonkin työllistäminen sujui hienosti samaan tuttuun tapaan. Setlementin palvelu on henkilökohtaista, asiantuntevaa ja nopeaa. Meidän kannaltamme on helppoa, kun voimme kääntyä Setlementin työntekijöiden puoleen kaikissa työllistämiseen liittyvissä asioissa.”

Töihin, yrittäjäksi tai opiskelemaan

Osatyökykyisten työllistämishankkeen projektipäällikkö Sirpa Koivula on tyytyväinen vuoden lopussa päättyvän projektin tuloksiin. Marraskuun loppuun mennessä Vaasan Setlementti on pystynyt auttamaan suurinta osaa (80 %) hankkeen asiakkaista saavuttamaan tavoitteensa.

”Eli he ovat työllistyneet, päätyneet yrittäjiksi, aloittaneet koulutuksen tai siirtyneet muuhun työllistymistä edistävään palveluun.”

Peräti 39 prosenttia asiakkaista on saanut työpaikan ilman tukia, palkkatuella on työllistynyt 27 prosenttia ja 26 prosenttia on päässyt työkokeiluun.

Hankkeen asiakkailla olon ollut mahdollisuus osallistua lyhyisiin koulutuksiin, kuten ensiapu-, hygieniapassi- ja erilaisiin korttikoulutuksiin.

Aivan uutta on ollut se, että hankkeen osallistujille on järjestetty pienryhmämuotoista työnohjausta. Yleensä työnohjausta järjestetään vain työssä oleville.

Erityisen onnistuneena Sirpa Koivula pitää hankkeen aikana järjestettyä matalankynnyksen rekrytointitapahtumaa, jossa työnhakijoilla ja työnantajilla oli mahdollisuus keskustella toistensa kanssa kasvotusten.

”Tällaiset pienimuotoiset MiniRekryMessut voisi jatkokehittää järjestettäviksi joka vuosi useammalla paikkakunnilla, jolloin työnantajat voisivat osallistua niihin oman rekrytointitarpeensa mukaan ja löytää sopivia työntekijöitä itselleen.”

Miko Niemi sai työpaikan Vaasan Setlementin Urapolku – Karriärstigen -hankkeen kautta.