Yleiset uutiset

Yksinhuoltajaäidin henkireikä

Taimitarhasta iloa koko perheelle

Riina Jouppi on iloinen siitä, että Vaasan Setlementti järjestää toimintaa erityisesti yksinhuoltajavanhemmille. Riina ryhtyi käymään Taimitarhan ryhmässä syksyllä 2019 toisen tyttären synnyttyä. Riina on nuoremman tyttären yksinhuoltaja; esikoistyttären isän kanssa hänellä on yhteishuoltajuus.

”Taimitarhan ryhmä sopii tällaiselle minä itte -äidille, koska minun ei tarvitse hankkia lapsille hoitajaa, vaan voin ottaa heidät mukaani. Täällä on meille kaikille seuraa ja kivaa tekemistä”, Riina kertoo.

Taimitarhassa Riina tapaa äitejä, joiden kanssa hän voi pohtia ja purkaa mieltä painavia asioita. Isät ovat yhtä lailla tervetulleita ryhmään, mutta ainakaan Riina ei ole toistaiseksi nähnyt ryhmässä miehiä.

”Tänä syksynä emme tosin ole flunssakierteen takia päässeet kovin usein käymään ryhmässä.”

Riinasta on mielenkiintoista myös kuunnella eri alojen asiantuntijoita, joita ryhmään kutsutaan toisinaan vierailijoiksi.

Ryhmän ohjelma suunnitellaan yhdessä kävijöiden kanssa, joten kaikki saavat vaikuttaa sisältöön. Yhdessä tehtävät retket ovat yksinhuoltajien perheille taloudellisestikin merkittäviä.

”Olemme päässeet muun muassa Tropiclandian kylpylään ja Hoplopiin. Kesän alussa järjestettävällä yh-perheiden leirillä Tropiclandian leirintäalueella olemme olleet joka kerta, jo kolmena kesänä. Vanhempi tytär osaa jo odottaa leiriä ja kysyi tänäkin keväänä, että menemmehän me sinne tänäkin vuonna”, Riina kertoo.

”Arvostan myös sitä, että leirillä minun ei tarvitse laittaa ruokaa!”, Riina lisää.

Taimitarhan yh-ryhmien toiminta rahoitetaan Nissin säätiön tuella. Siksi Vaasan Setlementti pystyy tarjoamaan monipuolista ohjelmaa ja toimintaa siten, että se on kävijöille joko maksutonta tai ainakin hyvin edullista.

Tämä vuosi on ollut Riinan perheelle kiireinen ja tavanomaista rankempi. Alkuvuonna perhe muutti Pukinjärveltä Sepänkylään, lähemmäs 8-vuotiaan tyttären isää. Tyttären on nyt helppo kulkea kouluun ja vuoroviikoiksi isän luokse.

Riinasta tuli syksyllä opiskelija, kun hän aloitti sähköinsinöörin opinnot Vamkissa. Riinalla on ennestään vaatetusalan artesaanin tutkinto, mutta käytännössä hän on tehnyt töitä ravintola-alalla. Matemaattiset taipumukset, uranvalintatestit ja realistinen elämänasenne vievät Riinaa nyt insinööriuralle.

”Koska minä olen se, jonka on elätettävä tämä perhe, päätin opiskella alalle, jolla maksetaan parempaa palkkaa. Neljän vuoden päästä on tavoite valmistua ja päästä sellaiseen tilanteeseen, ettei tarvitse ihan jatkuvasti joka senttiä laskea”, Riina sanoo.

Riinan tavoitteena on käydä myös edelleen, mahdollisimman monena keskiviikkona, tyttöjen kanssa Huvilakadulla, Taimitarhan tyhmässä.

Taimitarhan yh-vanhempien ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin parittomilla viikoilla kello 16-19 Setlementtikeskuksessa, Huvilakatu 1. Ryhmään ovat tervetulleita isät ja äidit yhdessä 0-12-vuotiaiden lasten kanssa.

Ryhmässä askarrellaan, lauletaan, leivotaan, pelaillaan, leikitään,

retkeillään ja tehdään kaikenlaista mukavaa yhdessä.

Toimintaa suunnitellaan ja kehitetään ryhmän toiveiden mukaan. Ryhmään

voidaan esimerkiksi kutsua asiantuntijoita kertomaan ryhmän

toivomista aiheista. Joka kokoontumiskerralla on

myynnissä pientä suolaista ja makeaa.

Vaasan Setlementin toiminta on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta.

Lisätietoja ryhmästä saa Tuijalta 050 492 5476.

Riina Jouppi käy Taimitarhan ryhmissä kahden tyttärensä kanssa.