Yleiset uutiset

Askeleen lähempänä työpaikkaa

Työnantajat ja työnhakijat kohtasivat toisensa Setlementin ja SPR:n MiniRekryMessuilla

Kynnys työn hakemiseen tehtiin matalaksi keskiviikkona 14.9. Pohjanmaan yhdistysten talossa, Järjestökeskuksessa. Vaasan Setlementtiyhdistyksen ja Vaasan SPR-Kirppiksen työllistämishankkeiden, Urapolku – Karriärstigen ja TOIVOA-hanke, MiniRekryMessuilla työnhakijoilla ja työnantajilla oli mahdollisuus tutustua toisiinsa ja solmia kenties työsuhteisiin johtavia kontakteja.

Järjestäjien kutsumista työnantajista mukaan ilmoittautui viiden työnantajan edustajat ja useiden työllistämispalveluita tarjoavien toimijoiden joukosta mukaan ilmoitettiin nelisenkymmentä työnhakijaa. Muun muassa sairastumisten takia messuille pääsi loppujen lopuksi keskiviikkona runsaat 30 henkilöä. Se ei kuitenkaan haitannut, koska järjestäjät olivat tarkoituksella halunneet pitää tapahtuman pienenä.

”Osallistujat tykkäsivät juuri siitä, että tämä ei ollut liian iso tapahtuma. Tunnelma oli rento ja ujoimmatkin työnhakijat uskalsivat kierrellä juttelemassa työnantajien kanssa”, Sirpa Koivula Vaasan Setlementtiyhdistyksestä kertoo.

Afganistanista kotoisin oleva Navid Ahmadi etsi messuilta osa-aikaista työtä, jota hän voisi tehdä opintojen ohessa. Puolitoista vuotta Suomessa ollut Navid opiskelee päivisin suomen kieltä, ja on oppinut sitä jo niin hyvin, että hän pystyi keskustelemaan työnantajaehdokkaiden kanssa suomeksi. Varmuuden vuoksi Navidin tukena Minirekrymessuilla oli Mari Karjanlahti, Ehjä ry:n Kannustavat kokemukset -projektin kehittämispäällikkö.

”Hienoa, että Setlementti ja SPR järjestivät tällaisen tapahtuman, jossa työnantajat ja työnhakijat pääsevät tutustumaan toisiinsa jo ennen varsinaista työnhakua. Työnhakijan on helpompi lähettää työhakemus ja varmaan hän jää paremmin työnantajankin mieleen, kun he ovat päässeet keskustelemaan täällä”, Mari Karjanlahti pohtii.

Navid aikoi täyttää seuraavaksi avoimen työhakemuksen Baronalle, jonka kautta on mahdollisuus päästä esimerkiksi kauppoihin täyttämään hyllyjä. Myös Vaasan Korttelihuollon tarjoamat lumenluontikeikat kiinnostivat Navidia.

Baronan aluepäällikkö Antti Flander kertoi, että Baronalla on Vaasan seudulla paljon myös teollisuuden alan työpaikkoja.

”Tarvetta olisi heti kymmenille työntekijöille.”

Helsingistä Vaasaan muuttanut Lea Viik kysyi työnantajilta, onko työnhakijalla mitään mahdollisuutta päästä töihin ilman sujuvaa ruotsin kielen taitoa. Kielitaito oli hänen kohdallaan noussut esteeksi, kun hän olisi halunnut päästä sairaalaan osastonsihteeriksi – samoihin töihin, joita hän oli tehnyt Helsingissä.

”Muuten Vaasassa pärjää kyllä suomen kielellä ja viihdyn täällä hyvin.”

Antti Flander Baronasta, Markus Nordman siivouspalveluja tarjoavasta Brittas & Carinas -yrityksestä ja Benjamin Slotte Vaasan Korttelihuollosta vakuuttivat, että Vaasan seudulta löytyy paljon työtä, jota voi tehdä ilman toisen kotimaisen kielen hyvää hallintaa.

Työnantajille muut asiat ovat tärkeämpiä kuin hakijan kielitaito, vaikka he myönsivät sen, että silloin suomen tai ruotsin kielen taitoa toki tarvitaan, kun ollaan suoraan tekemisissä asiakkaiden kanssa.

”Asenne ja halu tehdä töitä ratkaisevat. Työtä voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai vaikka englanniksi” Markus Nordman sanoi.

Vaasan Korttelihuollon Benjamin Slotte oli samoilla linjoilla. Hänen 20 työntekijäänsä puhuvat kuutta eri kieltä.

”Täältä MiniRekryMessuilta lähdin etsimään erityisesti käsilumityöntekijöitä. Heitä tarvitaan, jos tulee luminen talvi.”

Viime vuoden jouluaatto oli ennätysluminen. Korttelihuolto kävi tekemässä lumityöt kolme kertaa aaton aikana. Tekijät värvättiin onnistuneesti Whatsapp-ryhmän kautta.

”Olemme kehittäneet myös palkkausjärjestelmän, jonka mukaan lumenluoja saa sitä parempaa palkkaa, mitä useammin hän tekee lumitöitä.”

Baronan aluepäällikkö Antti Flander kertoi Navid Ahmadille tarjolla olevista vuokratyöpaikoista. Navidin kanssa MiniRekryMessuille oli tullut Mari Karjanlahti Ehjä ry:stä.