Yleiset uutiset

Asukkaidenkin mielestä Katja on pomo paikallaan

Vaasan Setlementin hoivakoti Hopearantaan haettiin keväällä vastaavaa hoitajaa. Uusi ”pomo” löytyi talon sisältä, ja Katja Kristo-Lassila aloitti Hopearannan vastaavana hoitajana maaliskuussa.

Katja on syntyperäinen vaasalainen, mutta Vaasan Setlementtiyhdistykseen hän tutustui vasta vuosituhannen vaihteessa opiskellessaan lähihoitajaksi.

”Kuulin Setlementistä ensin opiskelukavereiltani, jotka olivat olleet Hopearannassa työharjoittelussa. Minäkin halusin töihin Hopearantaan, koska tunsin, että Setlementin arvot ovat samanlaisia kuin omani”, Katja kertoo.

Katja piti – ja pitää – erityisesti siitä, että Setlementtiyhdistyksen työntekijät kohtelevat Hopearannan asukkaita kunnioittavasti ja arvostavasti. Asukkaiden toiveita kuunnellaan, ja he saavat elää Hopearannassa hyvin kodinomaisessa ympäristössä, oman aikataulunsa mukaan. Asukkaille annetaan aikaa; heitä ei hoputeta eikä kiirehditä.

Lähihoitajan tutkinnon jälkeen Katja jatkoi sairaanhoitajan opintoihin ja valmistui 2004. Opintojen ohessa hän teki koko ajan töitä Hopearannassa ja muuallakin opintoihin kuuluvissa työharjoittelussa.

”Hopearantaan kuitenkin halusin töihin, kun valmistuin.”

Perhe kannusti
uusiin tehtäviin

Vaikka Katja oli toiminut usein Hopearannan vastaavan hoitajan sijaisena, hän empi uuden tehtävän vastaanottamista. Päätöksenteko kuitenkin helpottui, kun työnantaja rohkaisi ja aviomies ja kaksi teini-ikäistä tytärtä kannustivat ottamaan tehtävän vastaan.

Erityisen ilahtunut Katja on siitä, miten Hopearannan asukkaat ottivat nimityksen vastaan.

”Muutamat tulivat sanomaan, että sovellun tehtävään hyvin.”

Katja ei aio muuttaa hyvin toimivia käytäntöjä. Asukkaiden elämä Hopearannassa jatkuu uuden vastaavan hoitajan aikana samoin kuin ennenkin.

”Minulle on tärkeää, että teemme laadukasta hoitotyötä kodinomaisessa ympäristössä ja annamme asukkaille aikaa ja virikkeitä.”

Virikkeitä Hopearannan 16 asukkaalle tarjoavat mm. viriketoiminnan ohjaaja ja talossa vierailevat vapaaehtoistoimijat, kuten Koirakaverit ja erilaiset laulu- ja soittoryhmät. Setlementin vapaaehtoistoimija käy Hopearannassa säännöllisesti laulamassa asukkaiden kanssa, ja toukokuun alussa Setlementin oma laulukerho esiintyi Hopearannassa.

”Asukkaat pitävät myös levyraadista ja ulkoilusta. Hopearannassa on kaunis puutarha, jossa vietämme asukkaiden kanssa hyvällä ilmalla usein grilli-iltoja”, Katja kertoo.

Työntekijät mukaan
kehittämistyöhön

Työntekijöiden hyvinvointi ja työssä viihtyminen on Katjalle tärkeä asia, johon hän haluaa panostaa. Kun työntekijöistä on kiva tulla töihin, ja talossa vallitsee positiivinen ja kannustava henki, se heijastuu myös asukkaisiin ja heidän hyvinvointiinsa.

”Pyrin siihen, että meillä on keskusteleva, avoin ilmapiiri. Halun kehittää Hopearantaa yhdessä työntekijöiden kanssa.”

Omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan Katja pitää huolta kuntoilemalla ja käsitöitä tekemällä. Perheen 8-vuotias perhoskoirakin varmistaa, että joka päivä liikutaan.

”Meillä on urheilullinen perhe ja harrastamme yhdessä liikuntaa. Itse tykkään erityisesti Gerbyn kuntoportaista. Kun haluan rentoutua, kudon villasukkia.”

Rupatteluhetki. Katja Kristo-Lassila vaihtaa kuulumisia Aulis Mantereen ja Sini Laurilan kanssa.