Yleiset uutiset

Vaasan Setlementti järjestää toimintaa uusperheille

Noin 10 prosenttia suomalaisista lapsiperheistä on uusperheitä. Tilastokeskuksen virallisen määritelmän mukaan uusperhe on perhe, jossa on vähintään yksi alle 18-vuotias vain toisen puolison lapsi. Käytännössä uusperheelliseksi itsensä tuntevia on vielä enemmän kuin tuo kymmenisen prosenttia.

”Tilastoissa lapsi lasketaan vain yhteen kotitalouteen, vaikka tosiasiassa hänellä on useimmiten kaksi kotia”, Vaasan Setlementtiyhdistyksen perhetyön vastaava ohjaaja ja itsekin bonusäiti Noora Annola kertoo.

Ajatus uusperheille suunnatun toiminnan järjestämisestä lähti osittain juuri Nooran havainnoista: Setlementin ryhmiin on tullut viime vuosina mukaan yhä enemmän uusperheellisiä eikä Vaasassa ole ennestään nimenomaan uusperheille suunnattua toimintaa.

Vertaistuelle on tarvetta; sen osoitti myös Setlementtiyhdistyksen keväällä sosiaalisessa mediassa järjestämä nettikysely. Bonusäidit ja -isät kaipaavat tietoa uusperheistä ja toimintaa ja tapahtumia, joissa voi tavata äitejä ja isiä, jotka käyvät läpi samoja tunteita ja tunnemyrskyjä.

”Jokainen uusperhe on tietysti omanlaisensa, mutta kaikki uusperheet käyvät läpi tietyt kehitysvaiheet. Setlementin ryhmässä on lupa pohtia esimerkiksi kysymystä, voiko toisen lasta rakastaa. Ryhmän muut jäsenet ymmärtävät kokemuksiasi puolesta sanasta”, Päivi Vauto Setlementin Kyläkeskuksen toimipisteestä sanoo.

Päivi ja Noora ryhtyvät yhdessä vetämään uusperheiden äideille tarkoitettua ryhmää. Vertaistukiryhmä aloittaa tapaamiset marraskuussa Setlementtikeskuksessa Palosaarella.

Yllätyskasseja ja Vaasan
oma Uusperheiden päivä

Nooran ja Päivin apuna uuden toiminnan suunnittelussa on ollut Setlementti-Vestiksen vastaava ohjaaja Camilla Ekberg. Tukea, materiaaleja ja tietoa on saatu myös Suomen Uusperheiden liitosta, Suplista.

”Siellä on oltu iloisia, kun toimintaa saadaan nyt myös Vaasan seudulle”, Noora kertoo.

Valtakunnallista uusperheiden päivää vietetään 16.9. Vaasan Setlementti osallistuu päivään jakamalla 20 kappaletta yllätyskasseja. Kasseihin pakataan herkkuja, yhteistä puuhaa perheen lapsille ja vanhemmille sekä tietoa uusperheellisille tarkoitetusta toiminnasta. Kassin saa omakseen ilmoittamalla Nooralle yhteystietonsa ja perheen lasten iät: noora.annola@vaasansetlementti.fi.

Ennen ryhmätoiminnan alkamista Setlementti järjestää vielä lokakuussa Uusperheiden päivän Setlementtikeskuksessa. Lapsille on omaa ohjelmaa, sillä aikaa kun vanhemmat kuuntelevat asiantuntijaluentoa parisuhteen hoitamisesta uusperheessä. Päivän päätteeksi koko perhe pääsee tekemään jotakin kivaa yhdessä.

”Haluamme järjestää lapsillekin mahdollisuuden tutustua uusiin kavereihin. Hekin kaipaavat kokemusta siitä, että on muitakin lapsia, joilla on kaksi kotia, ja että se on ihan normaalia”, Noora, Päivi ja Camilla sanovat.

Vaasan Setlementti tutkii ja kartoittaa syksyn aikana, olisiko kokeiluna alkava toiminta mahdollista vakinaistaa ja laajentaa kaksikieliseksi. Kokeilujakso toteutetaan Setlementtiyhdistyksen omalla rahoituksella ja Nissin säätiön tuella.

Vaasan Setlementti aloittaa uuden toimintamuodon ja järjestää toimintaa uusperheille. Toiminnan suunnittelusta ovat vastanneet Vaasan Setlementin työntekijät Camilla Ekberg, Pävi Vauto ja Noora Annola.
Vaasan Setlementin työntekijät Camilla, Päivi ja Noora ovat suunnitelleet syksyyn toimintaa ja tapahtumia Vaasan seudulla asuville uusperheille.