Yleiset uutiset

Iloa, arvostusta ja yllätyksiä Taidepajassa

Vaasan Setlementin Tyttötyön tiloissa on tänä keväänä taiteiltu – aina kun koronarajoitukset ovat sen suoneet. Tyttiksen Taidepajassa on tutustuttu iloiseen, yllätykselliseen ja yhteisölliseen kohtaamistaiteeseen.

Taidepajaa on vetänyt Tyttiksen ohjaaja Anniina Honkaniemi-Piiroinen. Anniina opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa kohtaamistaiteen ohjaajaksi ja Taidepajan vetäminen on osa hänen opintojaan.

Kohtaamistaide on lähtöisin Japanista, jossa ryhmässä tehtävä kuvataiteen tekeminen on kehitetty ikääntyvien ja muistisairaiden kuntoutusmuodoksi. Kohtaamistaiteessa ihminen nähdään yhteisönsä yhdenvertaisena jäsenenä. Ilo, arvostus, toisten kunnioittaminen ja yllätyksellisyys kuuluvat kohtaamistaiteeseen. Kaikki asioita ja arvoja, jotka sopivat myös Setlementin toimintaan!

”Olemme pitäneet Taidepajassa jokaisen työskentelyn jälkeen arvostuskierroksen, jolloin kaikki ovat sanoneet jotain hyvää toisten töistä. Kun arvostamme toista, hän saa kokemuksen nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta ja tuotamme toiselle iloa ja onnistumisen kokemuksia”, Anniina kertoo.

Taidepajaan osallistuneiden Saara Hyypän, Neea-Marja Järvisen ja Sara Halosen mielestä parasta Taidepajassa oli se, että heillä oli kavereita ja kivaa tekemistä iltaisin. Taidetta tehtiin kerran viikossa kahdeksana iltana. Anniinan keräämien palautteiden mukaan Ristinummella tapahtuvaa toimintaa arvostettiin myös taidepajalaisten kotona. On hienoa, kun lapsia ei tarvitse viedä kaupungin keskustaan harrastuksiin.

Taidepajassa kokeiltiin erilaisia kuvataiteen tekniikoita ja välineitä. Yllätyksellisyys merkitsi Taidepajassa sitä, etteivät tytöt välttämättä tienneet työhön ryhtyessään, mikä tulisi olemaan taiteilemisen lopputulos. Heidän tehtävänsä oli seurata vaihe vaiheelta Anniinan antamia ohjeita.

Taidepajan päätteeksi tytöt ripustivat työnsä esille Variskan kirjastoon. Niihin voi tutustua toukokuun loppuun asti kirjaston aukioloaikoina.

Kuvateksti: Saaran ja Neea-Marjan mielestä parasta Tyttiksen Taidepajassa olivat kaverit ja taiteilu.

Tyttiksen Taidepajan taidenäyttely Variskan kirjastossa 20.4.-30.5. kirjaston aukioloaikoina.