Yleiset uutiset

Kiitos veteraanit!

Tänään 27.4. vietetään kansallista veteraanipäivää. Alla oleva teksti julkaistiin tiistaina 27.4. Ilkka-Pohjalaisen mielipidepalstalla.

”Nuoruus katosi sodassa, vanhuus koronassa”

Vaasan Setlementtiyhdistyksen työntekijät kohtaavat työssään kaikenikäisiä ja monenlaisissa elämäntilanteissa eläviä vaasalaisia: äitejä, isiä, pikkulapsia, koululaisia, opiskelijoita, eläkeläisiä, vanhuksia, sotaveteraaneja, työssäkäyviä, työttömiä, mielenterveysongelmaisia, yksinäisiä.

Koronarajoitusten takia työtä on koronavuoden aikana jouduttu tekemään eri tavalla kuin aiemmin. Yhteyttä on kuitenkin pidetty aina jollakin tavalla myös silloin, kun rajoitukset ovat estäneet kasvotusten kohtaamisen.

Työntekijämme ovat nähneet, miten korona on lisännyt yksinäisyyttä, taloudellista eriarvoisuutta ja psyykkisiä ongelmia. Nyt masennuksen oireita on niilläkin, joilla ei aiemmin ole ollut masennukseen taipumusta. Korona on passivoinut ihmisiä ja heikentänyt etenkin iäkkäiden ihmisten yleiskuntoa.

Taloudellista ja psyykkistä vahinkoa ovat kärsineet varsinkin ne, joilla oli jo ennestään suuri vaara syrjäytyä. Esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat, pitkäaikaistyöttömät, eivät saaneet viime kevään koronasulun aikana osallistua kuntouttavaan työtoimintaan. Kotiin jääminen lisäsi sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Kun sulku päättyi, ongelmat olivat monen kohdalla kasvaneet niin isoiksi, etteivät he enää kyenneet palaamaan työtoimintaan.

Korona on siirtänyt elämää verkkoon, synnyttänyt virtuaalisia kohtaamisia. Vanhukselle etämaailma voi olla kuitenkin saavuttamaton. Heillä ei ole välineitä eikä välttämättä taitoja pitää yllä kontakteja muuten kuin fyysisesti tapaamalla tai puhelimen välityksellä. Puhelinkeskustelujakin voi vaikeuttaa huono kuulo ja toimintakykyä heikentää muistisairaus. Digitalisaatiosta ja digilaitteista ei ole apua eikä iloa, jos kipeät sormet eivät taivu laitteiden vaatimaan naputteluun.

Korona-aika on tuonut monelle veteraanille mieleen sota-ajan ja herättänyt myös katkeruuden tunteita. Nuoruus katosi sodassa, vanhuus koronassa, on moni vanhus todennut. Vaikka korona pelottaa, pitkä aika yksin eristyksissä ja erossa lähimmistä on tuntunut äärimmäisen vaikealta.

Onneksi tilanne Vaasassa on muuttunut paremmaksi – sairastumisia on vähemmän ja aika moni vaasalainen on saanut koronarokotuksenkin. Sotaveteraanit ovat päässeet jatkamaan tapaamisiaan Setlementtikeskuksessa Palosaarella tiistaisin.

Tiistaina 27.4. vietetään kansallista veteraanipäivää. Vaasan Setlementti ja Vaasan Veteraaniautoseura vievät Setlementtikeskuksen ”tiistaikerholaiset” ajelulle veteraaniautoilla. Päivän ohjelmaan kuuluu ruokailu ja osallistuminen seppeleenlaskuun Vaasan torilla. Seremonian jälkeen veteraaneja ja veteraaniautoja näkyy liikenteessä noin kello 12.30 lähtien reitillä Vaskiluoto-keskussairaala-keskusta- ohikulkutie-Isolahti-Palosaari.

 

Anne Kytölä

kansalaistoiminnan koordinaattori, viestintä
Vaasan Setlementtiyhdistys