Yleiset uutiset

Blogi: Vertaistuki auttaa jaksamaan

Kuka voisikaan paremmin tukea toista kuin samassa elämäntilanteessa elävä

Olen liki neljän vuoden ajan toiminut perhetyön ohjaajana Setlementin Taimitarhassa. Taimitarhan ryhmät ovat kaikille avoimia vanhempi-lapsi-ryhmiä. Taimitarhan vanhempi-lapsi-ryhmien yhtenä tavoitteena on tarjota mahdollisuus vahvaan vertaistukeen.

Näiden vuosien varrella olen todella ymmärtänyt, miten tärkeitä avoimet vanhempi-lapsi-ryhmät ovat perheille. Kuka voisikaan paremmin tukea ja kuunnella toista kuin samassa elämäntilanteessa oleva äiti tai isä.

Ryhmissä on käynyt vanhempia, joilla ei ole Vaasassa minkäänlaista verkostoa; ei ketään, joka auttaisi. Olen saanut monesti nähdä, miten esimerkiksi Taimitarhan vauvaryhmässä käyvät ovat ystävystyneet ja keskustellen jakaneet perheen arkea. He ovat jatkaneet myös muissa Taimitarhan ryhmissä käymistä, kunnes ovat palanneet töihin.

On ollut ilo saada kuunnella äitien puheensorinaa ja naurua, kyyneleiltäkään ei ole vältytty. Vaikka he ovat valvoneet yöllä ja heitä on väsyttänyt, niin silti he ovat jaksaneet lähteä ryhmään. Saadessaan jakaa asioitaan ja tunteitaan toistensa kanssa, äidit ovat voimaantuneet.

Hyvässä ilmapiirissä on turvallista olla yhdessä ja avoimesti puhua tai olla puhumatta. Jokainen saa olla ryhmässä omana itsenään ilman mitään velvoitteita, sillä ryhmässä mukana oleminen perustuu vapaaehtoisuuteen.

Taimitarhan saamissa palautteissa on ollut runsaasti mainintoja juuri vertaistuen saamisen tärkeydestä. Tässä yksi vanhemmilta saatu palaute: ”Auttanut jaksamaan, odotan joka viikko torstaita. Saanut vertaistukea ja uusia kavereita. Kerta kaikkiaan helpottanut elämää.” Toisessa palautteessa luki: ”Monesti on ollut ainut asia mikä on saanut jaksamaan lapsiarjessa”.

Taimitarhan vanhempi-lapsi-ryhmät ovat tärkeää ennaltaehkäisevää perhetyötä! Avoimiin ryhmiin kaikki voivat tulla mukaan silloin kun jaksavat ja pääsevät. Koen olevani mukana todella tärkeässä työssä, mahdollistamassa perheille tukea vanhemmuuteen, jaksamiseen sekä toivoa tulevaisuuteen.

Tuija Staaf, Taimitarhan ohjaaja