Isosisarus-toiminta

Isosisarustoiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa, jonka tavoitteena on tarjota Tyttistä tai Poikakerhoa käyvälle lapselle luotettava aikuinen kaveri tueksi ja iloksi arkeen.

Tampereen Setlementtiyhdistyksen Tyttötyössä aloitettiin vuonna 1998 Isosisko- vapaaehtoistyön toimintamalli lasten ja nuorten tukemistyöksi. Toiminta on näiden vuosien aikana levinnyt jo useisiin eri kaupunkeihin, myös Vaasaan. Vuonna 2016 aloitettiin Vaasan Setlementissä kokeiluna Isosisko -vapaaehtoistoiminta. Täysi-ikäinen Isosisko -vapaaehtoinen toimii ystävänä Tyttistä käyvälle Pikkusiskolle. Isosisko -vapaaehtoistyöstä on saatu hyvin myönteisiä kokemuksia. Syksyllä 2018 aloitettiin Vaasan Setlementissä Tyttötyön lisäksi myös Poikatyö. Syksystä 2019 alkaen koulutamme Isosisaruksia Tyttö- ja Poikatyössä käyville lapsille!

Vapaaehtoistyö on toimintaa, jota vapaaehtoinen tekee omasta kiinnostuksestaan ja halustaan. Työstä ei makseta palkkaa, mutta opiskelijoilla on mahdollisuus saada työstään opintopisteitä. Vapaaehtoistyö antaa myös runsaasti tietoa ja taitoa koulu- ja työelämää varten. Vapaaehtoistyö antaa tekijälle mielekästä tekemistä, lisää positiivista elämänasennetta, antaa mukavaa yhdessäoloa lasten ja nuorten kanssa sekä tuo hyvän mielen, kun voi olla avuksi.

Isosisarus on:

  • Vapaaehtoistyöntekijä, joka on käynyt koulutuksen
  • Vähintään 18-vuotias
  • Sitoutunut vapaaehtoistyöhön vuodeksi ja tapaa Pikkusisarustaan 1-4 kertaa kuukaudessa
  • Positiivinen roolimalli Pikkusisarukselle
  • Vaitiolovelvollinen ja rikosrekisteriote tarkastetaan

Pikkusisarus on:

  • Vaasan Setlementtiyhdistyksen Tyttiksessä tai Poikakerhossa käyvä ala-astelainen
  • Lapsi, joka haluaa saada itselleen mukavan ja luotettavan aikuiskaverin

Vapaaehtoistyöntekijä koulutetaan tehtävään Isosisaruskurssilla. Vapaaehtoistyöntekijä, eli Isosisarus saa tarvittavan materiaalin sekä koulutuksen kurssin aikana. Kurssille osallistuminen ei sido automaattisesti Isosisarustoimintaan. Kurssin lopuksi järjestetään yksilöhaastattelu, jonka pohjalta selvitetään kiinnostus ryhtyä Isosisarukseksi ja sitoutua tehtävään.

Sisarusparit tapaavat toisiaan 1-4 kertaa kuukaudessa. Toiminnan lähtökohtana on muodostaa sisaruspareja, jotka tekevät yhdessä heille mieluisia juttuja. He voivat viettää aikaa yhdessä esimerkiksi jutellen, kokkaillen, käymällä uimassa/avannossa, jätskillä, kirjastossa, elokuvissa, kirpparikierroksella, tai mitä ikinä keksivätkään. Isosisarustoiminta on itsessään ilmaista mutta kumpikin osapuoli maksaa tapaamisista syntyneet omat kulunsa, esimerkiksi elokuvaliput. Rohkaisemme kuitenkin sisaruspareja viettämään yhteistä aikaa maksuttomien/edullisten aktiviteettien parissa. Ohjaajat muodostavat Pikkusisarus-Isosisarusparit molempien toiveet ja tarpeet huomioiden ja ovat tukena toiminnan käynnistämisessä sekä aina tarvittaessa toiminnan kuluessa. Isosisarus- toiminnan tärkeimpinä tavoitteina on tukea pikkusisarusta elämän eri tilanteissa, olla kaverina ja aitona kuuntelijana, sekä auttaa Pikkusisarusta pysymään ”oikealla tiellä risteyskohdissa”.

Kaikki mitä voimme tehdä lasten ja nuorten  hyväksi, on aina tervetullutta!

Yhteystiedot

Seuraava isosisaruskoulutus oli tarkoitus järjestää torstaina 26.3.2020 klo 16.30 – 19.30, mutta koronaviruksen vuoksi koulutus on peruttu! Ilmoitamme uudesta koulutuksen ajankohdasta, kun se on mahdollista.

Julia Pessi

puh: 040 591 0958

poikatyo@vaasansetlementti.fi

 

Hanna Puronaho

puh: 040 560 0195

tyttotyo@vaasansetlementti.fi