Nuutti sai kesätöitä Setlementin kautta

Nuutti sai kesätöitä Setlementin kautta

Ristinummella asuva Nuutti Savola lapioi kesäkuussa Pilvilammella soraa ja hiekkaa huoltoajoneuvon lavalle yhdessä Pauli Rantasen kanssa. Niillä vahvistetaan Pilvilammen latupohjia, jotta ne kestävät paremmin huoltoajoja.

Nuutti on yksi niistä 11 nuoresta, jotka saivat kesätöitä Vaasan Setlementin Nuoret työelämään -hankkeen kautta. Myös Vaasan kaupunki tuki nuorten kesätyöllistymistä kesäduuniseteleillä, ja Nuutin palkkasi töihin Vaasan Latu. Nuutin työsopimuksen allekirjoitti Vaasan Ladun puheenjohtaja Pekka Uusi-Hakala ja käytännön töissä Nuutin opastajana ja työparina Pilvilammen poluilla häärii Pauli Rantanen.

Vaasan Ladun tarjoama työ Pilvilammen maastossa on juuri sellaista, mitä Nuutti toivoikin, kun Setlementin työvalmentaja Elise Uusi-Pantti haastatteli kaikki hankkeen kautta kesätöitä etsivät nuoret.

”Halusin päästä tekemään töitä ulkona luonnossa. Pilvilammen metsä on minulle tuttu paikka, koska kuljen täällä usein kavereiden kanssa.”

Vaasan Latu kunnostaa ja pitää huolta yhteistyössä kaupungin viheralueyksikön kanssa Pilvilammen noin 60 kilometrin pituisesta latuverkostosta, poluista ja levähdysalueista. Tekemistä riittää, sillä koronapandemia on tuonut paljon uusia ulkoilijoita Pilvilammelle.

”Närvänmutkan uusi tulipaikka, paviljonki, on ollut kovassa käytössä. Polttopuita on pienitty isot kasat”, Pekka Uusi-Hakala kertoo.

Vaasan Setlementin tarjoama mahdollisuus kesätöihin osui 17-vuotiaalle Nuutille hyvään kesään. Nuutti opiskelee putkiasentajaksi Vamiassa, mutta ensimmäisen vuoden opiskelijan ei ole helppo löytää oman tulevan alan töitä.

Nuoret työelämään -hankkeessa Nuutti sai töitä kolmeksi viikoksi. Ensimmäisen viikon nuoret viettivät yhdessä Setlementin Kyläkeskuksessa valmennuskurssilla, jossa opeteltiin mm. työelämätaitoja ja asiakaspalvelua. Sen jälkeen nuoret jatkoivat vähintään kaksi viikkoa omassa kesätyöpaikassaan.

”Olemme tehneet muun muassa yhden ilmoitustaulun ja puuhommia”, Nuutti ja Pauli kertovat Nuutin ensimmäisen viikon töistä Pilvilammella.

Nuutti on löytänyt toisenkin työpaikan, kun pesti Pilvilammella on ohi.

”Minulla on välissä viikko lomaa, sitten menen töihin Prismaan.”


Pilvilammen reittejä kunnostaa yleensä Vaasan Ladun vapaaehtoisporukka, johon kuuluu 10-15 miestä. Joukkoon kuuluvat mm. Pauli Rantanen ja Pekka Uusi-Hakala (oikealla), ja kesäkuussa yhdistys sai kesätyöntekijäksi Nuutti Savolan.