Setlementtiin tulee kuin kotiinsa

Setlementtiin tulee kuin kotiinsa

Posliininmaalausta opettava Pirkko Kesäläinen on toiminut Vaasan Setlementin vapaaehtoistyöntekijänä jo 1960-luvulta lähtien!
Tässä Pirkko kertoo vapaaehtoistyöstään meillä:

Tulin Vaasan Setlementtiyhdistykseen vapaaehtoistyöntekijäksi 1960-luvulla, kun tänne etsittiin posliininmaalauksen opettajaa. Meitä oli pitkä pöytä täynnä nuoria naisia, kun aloitimme. Nyt emme ole enää niin nuoria, mutta moni alkuperäisestä joukosta on mukana edelleen. Ja meillä on kauhea ikävä niitä, jotka ovat poistuneet joukostamme tai eivät jaksa sairauden takia enää maalata.

Vietän talvikaudella kaikki tiistait Setlementissä. Opetan ensin päivällä yhtä ryhmää ja jatkan illalla toisen ryhmän kanssa. Sutisiskojen tapaamisissa jaetaan ilot ja surut eikä kenenkään tarvitse pelätä juttujen leviävän. Se mitä puhutaan Setlementin seinien sisäpuolella, pysyy seinien sisällä. Jokainen saa olla ryhmässä oma itsensä ja toteuttaa omia ideoitaan.

Meistä on tullut vuosikymmenten mittaan ystäviä, ja olemme kokeneet yhdessä kaikenlaista. Olemme reissanneet niin kotimaassa kuin ulkomailla Pariisia ja Prahaa myöten. Posliini on ollut aina pääosassa. Olemme kiertäneet museoissa ja ihailleet ja ihmetelleet, miten paljon enemmän ulkomailla arvostetaan posliininmaalausta kuin kotimaassa.

Kommelluksiakin on sattunut. Kerran kun menimme junalla Tampereelle ulkomaalaisen mestarin oppiin, konduktööri ihmetteli, miten meitä oli 14, mutta lippuja vain 13. Olin unohtanut ostaa lipun itselleni! Ystävällinen konduktööri oli sitä mieltä, että homma korjaantuu, kun ostan sitten kotimatkalle lipun itsellenikin.

Maalaamme posliinia Setlementtikeskuksessa, talossa joka on rakennettu lahjoitusvaroilla ja talkoilla vuosina 1908-1910. Niin kuin monissa vanhoissa taloissa, meilläkin on oma kummitus, joka katselee ja vahtii meitä. Itse en ole sitä tosin nähnyt enkä kuullut, mutta aina siitä puhutaan.

Olipa sitten kummitusta tai ei, setlementtihenki elää vahvana talossamme. Sen aistivat kaikki, jotka sisään astuvat. Vaasan Setlementtiyhdistyksessä jokainen tuntee itsensä tervetulleeksi, ja taloon astuu kuin kotiinsa.

Setlementin henkeen kuuluu tietenkin myös se, että autamme toisiamme. Minäkin osallistuin kerran yhdistyksemme tanhukerhon kanssa valtakunnalliseen kilpailuun, kun yksi tanhuaja ei päässytkään mukaan. Mitaleita ei tullut, mutta mainintoja kyllä.

Pirkko Kesäläinen
posliininmaalauskerhon vetäjä
Vaasan Setlementtiyhdistys