Harry Swanljung 75 vuotta

Harry Swanljung 75 vuotta

Vaasan Setlementtiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajalle Harry Swanljungille ikääntyminen ei ole ongelma. Päinvastoin. Hän on jo vuosia ottanut kiitollisena vastaan jokaisen syntymäpäivän.

”Luoja on ollut minulle suosiollinen. Katson myönteisesti sekä menneeseen että tulevaan. On hyviä vuosia takana, ja toivottavasti myös edessä. Yritän olla hyödyksi niinä vuosina, mitä on jäljellä.”

Vahva hyvän tekemisen tahto ja velvollisuudentunto sävyttävät Harry Swanljungin asennetta elämään. Kun on saanut paljon hyvää osakseen, on siitä annettava muillekin.

Velvollisuus ei kuitenkaan ole Swanljungille rasite, vaan yksi ilonaihe lisää. Hän tietää sen, mikä on tutkimustiedollakin osoitettu todeksi: hyvän tekeminen – esimerkiksi vapaaehtoistyö – tekee hyvää paitsi hyväntekemisen kohteelle, myös hyväntekijälle itselleen.

”Minulle kiitos tulee sen myötä, että saan olla mukana toiminnassa.”

Yksi Swanljungin hyvää tekevistä velvollisuuksista on vapaaehtoistyö Setlementtiyhdistyksessä. Swanljung aloitti yhdistyksen hallituksessa 1990-luvun alkupuolella ja sai melko pian hallituksen puheenjohtajan työt hoitaakseen.

90-luvun alussa Setlementtiyhdistyksellä oli tiukkaa taloudellisesti – hallitus joutui lähes kirjaimellisesti laskemaan pennejä, jotta niukat varat saatiin riittämään. Tilanne muuttui muutamien testamenttilahjoitusten ansiosta. Tänä päivänä Setlementtiyhdistys pystyykin järjestämään yhteisöllistä toimintaa kaikenikäisille vaasalaisille eri puolilla kaupunkia. Yhdistys rakentaa myös uutta: Gerbyhyn valmistuu ensi vuonna uusi Setlementtitalo, Setlementti-Vestis.

”Meidän tehtävämme hallituksessa on vaalia sitä luottamusta, mitä lahjoittajat ovat yhdistykselle osoittaneet ja varmistettava, että yhdistyksellä on niitä toimintamuotoja, jotka ovat olleet lähellä lahjoittajien sydäntä.”

Swanljungin vapaaehtoistyöstä saavat nauttia Setlementtiyhdistyksen lisäksi myös Vaasan Filatelistit sekä Vaasan Kävely- ja Rotaryklubit.

Ensimmäiset keräilypostimerkkinsä Harry Swanljung sai viisivuotiaana, ja kerättävää filatelisteille kuulemma riittää edelleen, vaikka yhä harvempi lähettää tänä päivänä kirjeitä. Swanljung on erikoistunut Brittiläisen Kansainyhteisön merkkeihin, joista hän on viime aikoina kirjoittanut juttusarjaa Filatelisti-lehteen. Swanljung toimii Vaasan Filatelistien seuran puheenjohtajana. Seuran noin 60 jäsentä tutkivat parhaillaan kokoelmiaan mielessään satavuotisjuhlat.

”Vaasan Filatelistit täyttää sata vuotta vuonna 2029, ja kokoamme aineistoa 100-vuotisjuhlanäyttelyyn.”

Swanljungin harrastuksiin kytkeytyi ennen koronapandemiaa usein ulkomaanmatkailu. Erityisen rakas Swanlungille on Uusi-Seelanti. Ensimmäisen kerran hän matkusti maahan rotarien vaihto-oppilaana; nyt matkoja on takana jo 15. Myös postimerkkinäyttelyt ja kansainväliset kävelytapahtumat ovat saaneet Harry Swanljungin pakkaamaan matkalaukkunsa.

”Minulla on pitänyt aina olla jokin hyvä syy matkustamiseen. Mikään aurinkorantojen turisti en ole.”

Swanljung ei ole liioin kaivannut matkustelua, nyt kun koko maailma on joutunut hidastamaan tahtiaan ja lähes pysähtymään koronan takia. Kaikesta koronan aiheuttamasta maailmanlaajuisesta surusta huolimatta Swanljung näkee pysähtymisessä myös hyvää.

 

”Uskon, ettei korona ole mikään sattuma, vaan tällä koko ihmiskuntaa koettelevalla asialla on oltava jokin tarkoitus. Ehkä tämä tarvittiin, jotta ymmärtäisimme arvostaa läheisiämme ja lähiympäristöämme. Näkisimme, että hyvä voi olla juuri tässä, ympärillämme.”

Syntymäpäiväsankari sai viettää syntymäpäiväänsä 10. toukokuuta perheen ympäröimänä. Juhlimassa olivat vaimo Katriina, jonka kanssa juhlitaan tänä vuonna myös 45-vuotishääpäivää, lapset perheineen: Anna, Kaj ja Kristiina. Lapsenlapsia Swanljungeilla on yksi, Kristiinan poika, 14-vuotias Valtteri.

”Anna kysyi minulta syntymäpäiväjuhlassa, mitä pidän elämäni parhaana saavutuksena. Vastasin, että tässähän tämä on ympärilläni.”

 

 

Kuvatekstit

Vaasan Setlementtiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Harry Swanljung täytti 75 vuotta 10. toukokuuta. Syntymäpäiväsankari oli etukäteen toivonut, että Setlementin työntekijöitä ehtisi tulla kahville hänen kanssaan. Mansikkakakkukahvit nautittiin Setlementtikeskuksessa ja hallituksen puheenjohtaja sai lahjaksi muun muassa Setlementtisukat.

 

Kyläkeskuksen vastaava ohjaaja Päivi Vauto on suunnitellut Vaasan Setlementille omat Setlementtisukat, joiden värit ja kuviot kuvastavat setlementtiaatetta ja Setlementin työntekijöiden arvoja ja tapaa tehdä työtä. Kaikilla vaasalaisilla on mahdollisuus kutoa itselleen omat Setlementtisukat. Niitä on kudottu toukokuun ajan Facebookissa yhteisneulontahaasteena (KAL). Mutta mukaan ehtii myöhemminkin, sillä ohjeet on julkaistu yhdistyksen kotisivuilla.