11 nuorta sai kesätöitä Vaasan Setlementin avulla

11 nuorta sai kesätöitä Vaasan Setlementin avulla

11 vaasalaisnuorta pääsee tänä kesänä kesätöihin Vaasan Setlementin ansiosta.

Koronapandemia heikensi jo viime kesänä nuorten kesätyömahdollisuuksia. Koska tästä kesästä näytti tulevan yhtä vaikea, Vaasan Setlementtiyhdistys halusi auttaa nuoria. Syntyi Nuoret työelämään -hanke, jonka tavoitteena oli löytää kesätöitä erityisesti Ristinummella asuville nuorille.

Setlementin URA-palveluiden työvalmentaja Elise Uusi-Pantti otti tehtäväkseen löytää Ristinummella ja Vanhassa Vaasassa toimivista yrityksistä ja yhdistyksistä mahdollisimman monta kesätyöpaikkaa.

Työnantajille oli tarjolla porkkanaakin, sillä nuoria työllistävät työnantajat voivat saada yhteistyökumppani Vaasan kaupungilta kesäduunisetelin. Kynnystä kesätyöntekijän palkkaamiseen madalsi myös Vaasan Setlementin tarjoama apu. Työvalmentaja teki esihaastattelut, hän auttaa kesäduunisetelin haussa ja muiden lomakkeiden täytössä ja on muutenkin tukena koko kesätyöllistämisen ajan.

Valmennuksessa opitaan työelämätaitoja

Nuoret työelämään -hankkeeseen sisältyy vähintään kahden viikon mittaisen kesätyöjakson lisäksi viikon pituinen valmennusjakso. Valmennusjakson aikana nuoret saavat tietoa mm. nuoren oikeuksista ja velvollisuuksista työelämässä. Jotta työnteko sujuisi hyvin, valmennuksessa puhutaan ravinnosta, unesta ja terveellisistä elämäntavoista.

”Teorian vastapainoksi tehdään luovia tehtäviä”, Elise Uusi-Pantti kertoo.

Valmennuksen jälkeen 15-17-vuotiaat nuoret aloittavat kesätyöpaikoissaan. Nuoria ovat palkanneet mm. ortodoksinen seurakunta, Vaasan Latu, Luotsi Kiinteistöpalvelut, 4H-yhdistys ja Vaasan Setlementtiyhdistys.

”Setlementti palkkaa kolme nuorta kesätöihin Kultanummen asumispalveluyksikköön”, Elise kertoo.

Rahaa, työkokemusta ja onnistumisen tunteita

Vaasan Setlementin hankkeella on Elise Uusi-Pantin mielestä suuri merkitys mukana oleville nuorille. Kesätyöstä saa rahaa ja arvokasta työkokemusta, jonka ansiosta kesätöiden hakeminen on jatkossa helpompaa.

”Nuoret saavat tästä myös onnistumisen kokemuksia, jotka kantavat elämässä eteenpäin.”

Vaasan Setlementin Nuoret työelämään -hanke syntyi koronapandemian keskellä suureen tarpeeseen. Jo nyt työnantajilta on tullut toiveita, että hanke jatkuisi myös tulevina kesinä.