Näin varaudut koronavirukseen

Näin varaudut koronavirukseen

Myös Vaasan seudulla saattaa levitä tartuntatauteja (esim. kausi-influenssa, norovirus, koronavirus). Epidemiatartuntojen leviäminen tulee estää mahdollisimman tehokkaasti.

Koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Korona-viruksen leviämisen ehkäisemisessä on tärkeää huomioida etukäteen hyvä käsihygienia, matkustamisen välttäminen riskialueille sekä kotiin jääminen heti, mikäli epäilee saaneensa tartunnan.

 

Koronavirustartuntaa tulee epäillä, mikäli potilas on oleskellut enintään kaksi viikkoa ennen oireiden ilmaantumista epidemia-alueella. Epäily edellyttää siis aina oleskelua epidemia-alueella tai lähikontaktia varmistettuun koronaviruspotilaaseen. Toisena kriteerinä epäilylle on koronavirukseen sopiva taudin kuva: kuumeisen hengitystieinfektion oireita (ja/tai yskä, hengitysvaikeus) ja/tai keuhkokuumelöydös.

 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, ota yhteyttä terveydenhoitohenkilöstöön puhelimitse.